Nieuws

BuitenSpelen #1 2021 is uit!

De nieuwste BuitenSpelen ligt voor u klaar. Met nieuws over het SamenSpeelAkkoord, en columns van Michiel van Campen (Branchevereniging Spelen en Bewegen) van Froukje Hajer en Marianne Schouten (Ruimte voor de Jeugd) en van Peter Steenbergen (Thuis Op Straat). Peter schreef ook een mooi artikel over het jubilerende Thuis Op Straat. Het openingsartikel is een interview met Elly Dienske. Elly, bekend van BrainGym, is een warm pleitbezorger van spelen en bewegen en leren.

In de nieuwe editie BuitenSpelen is een special opgenomen over circulaire speelruimten. Veel gemeenten hebben de eerste stappen gezet op weg naar 50 procent circulair (in 2030) en 100 procent circulair (in 2050). Maar veelal gebeurt de overgang na circulair op ad hoc. Men gaat zuiniger om met het bestaande areaal. Een speelobject wordt van de ene speelplek (omdat die wordt opgeheven) naar de andere plek verplaatst. Soms worden stukke onderdelen vervangen door onderdelen die men in opslag heeft. Circulair impliceert ook dat meer nadruk komt te liggen op natuurlijke materialen. Tot zover wat grepen uit de circulaire mand. Zoals gezegd nogal ad hoc.


Het kan ook anders. In Almere bijvoorbeeld wordt circulariteit in speelruimten beleidsmatig onderbouwd ter hand genomen. Met drie markpartijen werkt deze gemeente samen in een bouwteam om alle speelruimten in de gemeente circulair in te richten. In de special zoomen we in op de circulaire aanpak van Gemeente Almere. De manier waarop deze gemeente circulariteit oppakt, krijgt de handen op elkaar van Daaf de Kok, van BouwCirculair. In een interview in de special pleit De Kok voor een praktische aanpak, stap voor stap op weg naar 100 procent circulair in 2050. 

Lees BuitenSpelen 01/2021 gratis in onze digitale bibliotheek

Tweewekelijks op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van circulaire speelruimten, inspectie en onderhoud? Schrijf je in voor de nieuwsbrief >>

 

Deel dit artikel