Nieuws

Vijftien procent kinderen speelt nooit buiten

Ruim een op de tien Nederlandse kinderen speelt nooit buiten, zo blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Met name kinderen van hoopopgeleide ouders, wonende in de Randstad, spelen nooit buiten.

Kinderen spelen 8,4 uur per week buiten. 58 procent van de ondervraagde ouders geven aan dat hun kind minder dan dit gemiddelde buiten speelt. Het onderzoek is uitgevoerd onder twaalfduizend ouders. Meer dan de helft van de kinderen speelt in de eigen tuin of op de stoep, vaak met kinderen uit de buurt. Ook spelen veel kinderen alleen (ongeveer de helft). Dit zou kunnen liggen aan het feit dat trampolinespringen een populaire speelactiviteit is.

Zorgelijk

Jantje Beton slaat alarm om het volgens de organisatie hoge percentage van de kinderen dat nooit buiten speelt. "Kinderen die nooit buiten spelen lopen risico zich niet optimaal te ontwikkelen", zegt directeur Dave Ensberg-Kleijkers tegen NU.nl. "Buitenspelen is goed voor de gezondheid, het zelfvertrouwen, de intellectuele ontwikkeling en het sociale vermogen", vervolgt Kleijkers.

Oorzaak

Maar hoe komt het nou dat sommige kinderen nooit buitenspelen? Hier is in een gekoppeld onderzoek, dat is uitgevoerd onder 1500 ouders, naar gevraagd. De reden die het meest naar voren komt is dat de ouders uit een hogere sociale klasse zelf de minste tijd buiten doorbrengen. De helft geeft aan dat de kinderen liever gamen dan buitenspelen. Ook het beschermende element speelt een rol. 

Deel dit artikel