Nieuws

Wereldprimeur DJ-tafel in de buitenruimte

Recent werd in het Brabantse Made de allereerste outdoor DJ-tafel ter wereld geopend. Op de interactieve Fono kunnen jongeren effecten toevoegen aan muziek op hun telefoon en laten horen aan hun vrienden. Een dansvloer en zitelementen maken het geheel compleet.

Wereldprimeur DJ-tafel in de buitenruimte

 De Fono staat op een locatie in de gemeente Drimmelen waar eerder een skatebaan lag. Toen de baan toe was aan vernieuwing heeft de gemeente aan jongeren verschillende alternatieven voorgelegd ter vervanging. De Fono kreeg de meeste stemmen. 


Feedback van de jonge gebruikers


De jongeren in het dorp zullen een grote rol blijven spelen in de verdere doorontwikkeling van het product. Na plaatsing zal regelmatig worden bekeken hoe de Fono wordt gebruikt en krijgt Yalp de eerste gebruikersfeedback.

Daaitafel met dansvloer en zitelementen


De Fono is een DJ-tafel waarop je je telefoon ‘aansluit’. Er is plek voor twee telefoons. Met een door Yalp gepatenteerde techniek worden de liedjes versterkt. Er is een crossfader-functie zodat twee liedjes door elkaar gemixt kunnen worden. Twee schuifregelaars bepalen het volume en zijn er diverse effectregelaars. Voor de echte DJ’s zijn meer advanced tools geprogrammeerd. Om de jongerenplek compleet te maken zijn er een dansvloer en diverse zitelementen ontwikkeld.

Speelwaarden en beheermogelijkheden


Het toestel verplicht kinderen tot goed samen te spelen; iedereen wil natuurlijk zijn eigen muziek draaien en er zal dus goed overlegd moeten worden. Zelfs aan de buren is gedacht. De beheerder kan via het internet het geluidsniveau regelen en met vaste tijdsintervallen instellen wanneer het systeem aan- en uitschakelt.

Gebaseerd op professionele apparatuur


De Fono heeft grote overeenkomsten met professionele DJ-sets en is ontwikkeld door Yalp, in samenwerking met de professionele DJ Edwin van ’t Schip: “Met het ontwerp van de Fono wordt ingespeeld op belangrijke trends onder jongeren, zoals het veelvuldig gebruik van mobiele telefoons, het luisteren van muziek en het rondhangen met vrienden. Met de Fono wordt het DJ-en dat ooit op straat begon, weer teruggebracht naar de straat.”

De Fono heeft de Pleisureworld Innovatie Award gewonnen.

 

 

Deel dit artikel