Nieuws

Waterplein Berkelplein Rotterdam officieel open

Op vrijdag 14 december is het dan eindelijk zover: dan wordt het heringerichte Berkelplein in Kralingen, Rotterdam officieel geopend. Het Berkelplein is in overleg met de buurt opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen, straatmeubilair en groen.

Een bestaand kunstwerk geeft samen met de inrichting en beplanting vorm aan een groen plein om te verblijven, te spelen en elkaar te ontmoeten. Om de wateroverlast in het stedelijk groene gebied voor te zijn, is onder het plein een waterinfiltratievoorziening aangebracht. Op die manier neemt het plein het overtallige water op, de bodem werkt als een soort spons.


De infiltratiekratten hebben holle ruimtes en houden het water tijdelijk vast. Zo kan het rustig in de bodem zakken. Onder het Berkelplein is plek voor 3500 volle badkuipen aan water. Het bijzondere aan deze voorziening is dat het bovengronds geen ruimte inneemt, waardoor het plein multifunctioneel wordt: ondergronds een waterinfiltratievoorziening, bovengronds een speelplein en een aantrekkelijke ontmoetingsplek.

 


De regen die op en rond het plein valt stroomt via een speciaal regenwaterriool naar de infiltratiekratten. Het regenwater is relatief schoon en wordt van het afvalwater van de omliggende huizen gescheiden. De realisatie van het waterplein is een belangrijke stap naar een klimaatbestendige stad.


 

Deel dit artikel