Nieuws

Sport en cultuur nu ook toegankelijk voor armere kinderen

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur en de Johan Cruyff Foundation hebben een nieuw project opgericht: Cultuur@CruyffCourts. Met dit project krijgen kinderen en jongeren uit armere wijken toegang tot sport en cultuur.

Kinderen krijgen op de Cruyff Courts nu, naast het al bestaande sportaanbod, nu ook de mogelijkheid kennis te maken met culturele activiteiten zoals rappen, dj'en, dansen en vloggen. Dit jaar gaat Cultuur@CruyffCourts op veertien verschillende Cruyff Courts door het hele land van start. Volgend jaar volgen er nog eens veertien. 


Op de Cruyff Courts vinden acht weken lang allerlei culturele activiteiten plaats waar kinderen en jongeren aan mee kunnen doen. Op deze manier maken ruim 1100 kinderen kennis met sport en cultuur in hun eigen buurt. De officiële aftrap van de Cultuur@CruyffCourts vond afgelopen dinsdag 16 april plaats op het Cruyff Court Eljero Elia Veld in Den Haag. Tijdens de kick-off gingen ruim 90 kinderen van OBS de Kameleon aan de slag met diverse workshops: van rappen tot breakdance en draaien achter de dj-tafel.


Cruyff Courts zijn veilige ontmoetingsplekken in de wat armere wijken waar kinderen en jongeren kunnen sporten. Cultuur wordt door veel ouders en kinderen ervaren als abstract en weinig concreet. Door op de Cruyff Courts te laten zien dat ook rap, dj'en en vloggen onder cultuur vallen, wordt het culturele aanbod bereikbaarder. Daarnaast wordt de drempel naar structurele deelname verlaagd, doordat de culturele lessen worden gegeven door cultuuraanbieders en buurtsportcoaches uit de wijk. 

Deel dit artikel