Pilot speeltoestellen gaat niet door

woensdag 21 december 2016
timer 4 min
Het loopt al een hele tijd, de discussie over het al dan niet mogen plaatsen van privéspeeltoestellen in de openbare ruimte. Vele bedrijven en deskundigen hebben heel veel uren in deze discussie gestoken. Maar wat velen al zagen aankomen, is nu ook gebeurd. ‘De pilot gaat niet door’.

Op 4 november jl. vond in het kader van Regulier Overleg Warenwet (ROW)  het Deskundigenoverleg Productwetgeving Niet-Levensmiddelen (DPNL) (speeltoestellen) plaats bij het ministerie vanMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ook het Keurmerkinstituut mocht daar bij aanwezig zijn.

Ontwikkelingen rondom het WAS

VWS gaf nogmaals de meest recente ontwikkelingen rondom het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS) weer. Zo is het logboek vormvrij en zijn beheerders niet meer gebonden aan strakke regels voor het noteren van inspecties, reparaties en onderhoud. Het periodiek certificeren van speeltoestellen is van de baan net als het uitzonderen van eenvoudige speeltoestellen van de certificatieplicht. En nu gaat ook de pilot, waar zo veel over te doen is geweest, niet door. Dit omdat er onvoldoende draagvlak in de markt is. Met name de keurende instanties waren van mening dat de pilot onvoldoende doordacht was. De tweede reden is dat gemeenten niet het toezicht op zich willen nemen en de verantwoordelijkheid niet willen dragen in het geval er ongevallen gebeuren met niet volgens het WAS gecertificeerde speeltoestellen.

Gemeente Zwolle

Een van de gemeenten die mee had willen doen met de pilot, is Zwolle. Zwolle is een van de gemeenten die de discussie over het WAS heeft aangezwengeld door burgers meer ruimte te geven met het plaatsen van speeltoestellen in de openbare ruimte. Tijdens het ROW-overleg gaf Rutger Ekhart, Beheermanager  Gemeente Zwolle, een presentatie over de tot nu toe genomen (goedgekeurde) initiatieven in deze stad (tijdelijk stadsstrand langs grachten; inrichting openbare tuinen en parken, en aanleg van al dan niet bespeelbare groenvoorzieningen).

Bewoners meer ruimte geven

De gemeente Zwolle wil bewoners meer ruimte geven mee te praten over veiligheid en het mogelijk maken om mensen zelf toestellen te laten plaatsen met een laag risicoprofiel. Ekhart toonde beelden fotovoorbeelden van kleine kunststof glijbaantjes, plastic speelhuishuisjes, zandbakjes en trampolines. Met name over deze laatste toestellen vroegen de keurende instanties zich af of dit toestellen zijn met een laag risicoprofiel.


Zwolle stelt voor speeltoestellen toe te staan die CE-gemarkeerd zijn en een valhoogte hebben van niet meer dan 150 centimeter. Dit was aanleiding voor een zaalbrede discussie,  te vergelijken is met de discussie die nu al meer dan een jaar loopt. Deskundigen buitelden over elkaar heen om hun mening te ventileren. Iedereen heeft gelijk, maar de een toch iets meer dan de ander. Zo is het houden van toezicht door burgers ondoenlijk en kan een gemeente hen niet met die verantwoordelijkheid opzadelen. Een ander meldt dat CE-markering in feite weinig zegt omdat de fabrikanten deze zelf op hun eigen producten mogen aanbrengen. Een grote gemeente is van mening dat het door elkaar plaatsen van wel en niet gecertificeerde speeltoestellen niet gewenst is. Het Keurmerkinstituut is het daar mee eens. De zogenaamde privétoestellen met CE-markering worden doorgaans anders gebruikt dan de openbare speeltoestellen. Het intensieve gebruik voor WAS-speeltoestellen is niet geschikt voor CE-speeltoestellen. Ook weersinvloeden zoals regen, zon en sneeuw zullen er voor zorgen dat de levensduur van CE-toestellen niet te vergelijken is met die van de openbare toestellen. Aan het einde van de discussie werden vragen gesteld over het wettelijke kader van de pilot en van de acties die Zwolle heeft genomen. Vragen die al vele malen zijn gesteld en nu (terecht) weer.

Hoe nu verder?

Voorzitter D. H. Meijer stelde, toen de rust weergekeerd was, de logische vraag: “Hoe nu verder?” Een aantal deelnemers bleek bereid te zijn een voorstel uit te gaan werken. Hierbij zullen ook de juridische aspecten aangekaart worden. Tijdens het overleg werd een werkgroep gevormd bestaande uit alle disciplines in de speelmarkt. In het nieuwe jaar zal ROW weer een bijeenkomst organiseren en zal nogmaals gekeken worden of er draagvlak is voor een pilot in welke vorm dan ook.


Dit artikel verscheen in de nieuwste BuitenSpelen. Het nieuwe nummer van BuitenSpelen is te downloaden in onze bibliotheek.


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nl


Auteur: Jeroen Bos, Keurmerkinstituut

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Pilot speeltoestellen gaat niet door

Eigen toestel, eigen verantwoordelijkheid.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »