Nieuws

Deze technologie nodigt uit tot ouderwets buitenspelen

Het redmiddel om kinderen los te rukken van het beeldscherm? Een soort computertje, luisterend naar de naam Picoo. Picoo beschikt over de kwaliteit om ouderwetse buitenspelletjes in een nieuw jasje te steken.

In tegenstelling tot gangbare computers beschikt Picoo niet over een beeldscherm. Het apparaatje is uitgerust met sensoren en geluids-, verlichtings- en trilfuncties. Picoo reageert op beweging, aanrakingen en op andere apparaatjes in de buurt. “Dat zet aan tot interactiviteit tussen kinderen”, legt ontwikkelaar Iris Soute uit. Soute won in 2016 met haar idee de Nationale Sportinnovator Prijs 2016 en het daarbij horende bedrag van 30.000 euro.

Spelletjes in een nieuw jasje

Door de interactieve technologie worden kinderen aangezet tot spelen. Ouderwetse spelletjes als tikkertje worden in een nieuw jasje gestoken. “Triltikkertje krijg je dan”, legt Soute uit. “Je creëert twee groepen kinderen. Eén van die groepen heeft de tril. Aan de andere groep de opdracht de tril te stelen. Dat is hartstikke leuk. Je moet goed opletten wie de tril heeft en het verdedigende team kan bijvoorbeeld stiekem de tril overgeven aan een teamgenoot.” De toevoeging van de technologie geven buitenspelen een extra dimensie. “Maar zonder dat kinderen vastgekluisterd zitten aan een scherm”, zegt Soute.


Picoo. 

Interactie in het spelen

Picoo is nog niet af. De eerste versie ziet eruit als een walkietalkie, maar volgens Soute wordt gewerkt aan een handzamer en kleiner formaat. Bovendien is het de bedoeling dat een app wordt gelanceerd waarmee nieuwe spellen op Picoo geladen kunnen worden. “Dan kun je thuis de Picoo instellen op een spel en dan naar buiten. Ik hoop dat de Picoo dezelfde status krijgt als een bal: als je buiten gaat spelen, neem je hem mee.”


In 2013 promoveerde Soute na zes jaar onderzoek op het gebied van user system interaction. “Ik werkte aan project om iets te ontwerpen voor kinderen. Ik wilde spelen en technologie samenvoegen. De kinderen van nu zijn immers wel gewend aan interactieve technologie. Als je dat combineert met spelen in de gezonde buitenlucht, dan vang je twee vliegen in één klap.” Haar promotieonderzoek resulteerde in Picoo. Mede dankzij het geldbedrag van de Nationale Sportinnovator Prijs werd Picoo doorontwikkeld. “Het is de bedoeling dat Picoo begin volgend jaar op de markt komt.”


In eerste instantie is Picoo alleen beschikbaar voor bedrijven, zoals scholen, bso’s en vakantieparken, maar in een later stadium wil Soute met Picoo ook de particuliere markt op. Meer informatie: www.picoo.nlIris Soute met de Picoo. Credit: Hans Krudde

Deel dit artikel