Nieuws

Discussie over houtsnippers in Almelose speeltuin

Er is discussie ontstaan over de ondergrond van een speeltuin aan de Pelikaan in Almelo. De gemeente verving het zand onder de speeltoestellen door houtsnippers, tot onbegrip van verschillende omwonenden.

Volgens de bezwaarmakers, waaronder de Partij van Almelo, kunnen de houtsnippers splinters en kleine wondjes veroorzaken op de blote voeten van kinderen. Jantje Beton, de belangenbehartiger van het spelende kind, hoorde de klachten aan van diverse bewoners van de wijk Windmolenbroek en schreef een brief aan het gemeentebestuur van Almelo. “Er zijn enkele ongelukjes gebeurd. De kinderen zijn daar gewend om met de blote voeten in het zand te spelen”, verklaart woordvoerster Pauline van der Loo van Jantje Beton. In de brief roept de stichting de gemeente op in gesprek te gaan met bewoners.

"Geen zandbak"

Volgens Peter Leferink, die zich bezighoudt met openbare ruimte en vastgoed binnen de gemeente Almelo, is de speeltuin “geen zandbak”. “Wij snappen de reactie van de ouders, maar we hebben de houtsnippers daar echt niet neergelegd om de kleine kinderen te pesten”, vertelt hij. Het zand trok volgens de betrokken ambtenaar katten aan, met alle uitwerpselen van dien. “Het vervangen van het valzand brengt extra kosten met zich. Daarom hebben we heel bewust gekeken naar een andere dempingsondergrond. Ons oog viel op een gecertificeerde toepassing van houtsnippers.”

"Nooit met blote voeten" 

De producent van de houtsnippers, Dekowood uit Goor, noemt de klacht ongegrond. “De Voedsel- en Warenautoriteit deed onlangs een extra onderzoek naar de snippers en concludeerde dat het materiaal aan alle eisen voldoet”, vertelt Dekowood-manager Martin Sulimma. “De discussie is een storm in een glas water. Natuurlijk zijn er een aantal incidentjes geweest, maar dat kan altijd gebeuren. De houtsnippers liggen op 40 tot 50 plekken in Almelo.” Zijn advies: “Ga nooit met blote voeten op een speelplek. Je weet nooit wat er ligt. Het verhaal is een kwestie van schoenen aantrekken.”

Deel dit artikel