Nieuws

Langverwacht beter toezicht op speeltoestellen

Er komen meer en betere controles op speeltoestellen. Dit gebeurt in de vorm van extra inspecteurs, betere afhandeling van incidenten en een nieuw automatiseringssysteem.

Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat kinderen weer veilig kunnen spelen, schrijft AD. Aanleiding voor de betere controle is een tragisch ongeval in 2015, dat gebeurde bij een jongetje van toen vier jaar oud in een indoor speelhal. Eerder werden al het toezicht op overdekte speellocaties verscherpt door de NVWA. Om het inspectieniveau nog verder aan te scherpen, komt op vaste basis 900.000 euro beschikbaar. Van dit bedrag worden acht extra inspecteurs aangesteld.


Naast het aanstellen van extra inspecteurs met expertise, is ook aansturing van de inspecteurs en een betere afhandeling van incidenten iets wat uitkomst moet bieden. Het nieuwe IT-systeem, dat ook onderdeel is van de aangescherpte controles, biedt inspecteurs ondersteuning bij de planning, vervolgacties en volledige registratie van inspecties.

Onzorgvuldigheid verleden tijd

De NVWA gaf in 2018 al te kennen aansprakelijk te zijn voor het ongeval in de indoorspeelhal. De ondernemer van de speelhal is door het onzorgvuldige toezicht van NVWA onvoldoende gewezen op zijn verantwoordelijkheden rondom de veiligheid binnen een indoor speelhal.

Tijdelijke projectorganisatie

Binnen de NVWA is nu een tijdelijke projectorganisatie opgericht om de aangescherpte inspectie zo goed en zo snel mogelijk door te voeren. Daarbij worden de eisen, die bij de keuringen gehanteerd worden, nog wel voldoende toereikend zijn. 

Deel dit artikel