Maatschappelijke opbrengst van sporten en bewegen 2,76 keer hoger dan kosten

vrijdag 29 maart 2024

Investeren in sporten en bewegen loont en levert een maatschappelijke opbrengst op die 2,76 keer hoger is dan de kosten. Dat blijkt uit een schatting van Kenniscentrum Sport op basis van de meest recente beschikbare data en de gewijzigde methode om de Social Return On Investment (SROI) van sporten en bewegen te berekenen.

In 2019 voerden adviesbureau Rebel en het Mulier Instituut het eerste SROI-onderzoek uit op verzoek van Kenniscentrum Sport en Bewegen, waarna dit onderzoek in 2022 met een gewijzigde methode is herhaald. Dit jaar voerde KC Sport dit nogmaals uit en kwam tot een SROI van 2,76. De positieve opbrengst zit hem  bijvoorbeeld in gezondheidswinst, een hogere levensverwachting en lagere zorgkosten. En ook in lager ziekteverzuim op de arbeidsmarkt en een hogere kwaliteit van leven.

KC Sport kan met aanvullende aannames de SROI ook per gemeente uitrekenen: die varieert voor sporten en bewegen per gemeente tussen de 1,79 en 3,46. Gemeenten hebben dan via een infographic in één oogopslag inzicht in het lokale SROI-cijfer en andere kengetallen rondom sport en bewegen binnen de eigen gemeente. Ze kunnen deze data gebruiken om het belang van lokaal investeren in sporten en bewegen beter te onderbouwen, het gesprek aan te gaan met collega’s en partners op gebied van bijvoorbeeld sport, gezondheid en welzijn en/of gebruiken als startfoto voor de lokale sport- en beweegnota of visie.

Meer weten?

Bekijk de infographic en achtergronden van de berekening van de SROI op de website van KC Sport.