Kinderen enthousiast over sport- en beweegplein

dinsdag 16 augustus 2011
timer 4 min
Bij SBO De Horst uit Echt is door Nijha een Sport- en Beweegplein gerealiseerd. De school had te kampen met veel conflicten en verveling op het schoolplein. Maar sinds de complete herinrichting van het plein is dit verdwenen.
Kinderen enthousiast over sport- en beweegplein

Kinderen enthousiast over sport- en beweegplein

Bij SBO De Horst uit Echt is door Nijha een Sport- en Beweegplein gerealiseerd. De school had te kampen met veel conflicten en verveling op het schoolplein. Maar sinds de complete herinrichting van het plein is dit verdwenen. “We hebben vooraf een heldere visie neergelegd wat we met het plein wilden. En het is helemaal geworden zoals wij het in gedachten hadden”, aldus de heer Tonnaer, directeur van de school.

Doordacht schoolpleinplan


Het idee om het schoolplein een metamorfose te laten ondergaan, ontstond toen twee leerkrachten van SBO de Horst een opdracht over de functie van het schoolplein deden voor hun opleiding. Ze observeerden het gedrag van kinderen op het plein, gingen in gesprek met kinderen wat ze van het plein vonden en spraken er met teamleden over. Uit deze opdracht kwam een plan om het plein volledig opnieuw in te richten. Tonnaer: “Het was een goed doordacht plan, een goede basis om mee aan de slag te gaan. LIO-stagiaire Rosemarijn Simons ontwikkelde het plan in opdracht van de school door in het kader van haar afstudeerscriptie. Zo ontstond een visie, een conceptidee en een ontwerp om een Sport- en Beweegplein te realiseren.”

Plein met uiteenlopende functies


SBO de Horst wilde het plein veel breder inzetten dan alleen de pauzes. Tonnaer: “Ons doel was onder andere om kinderen meer in beweging te krijgen, de motorische ontwikkeling te verbeteren, in te spelen op meervoudige intelligentie, samenspelen bevorderen maar het plein bijvoorbeeld ook geschikt te maken voor buitengymlessen. De sporthal is namelijk niet om de hoek en met een Sport- en Speelplein zou een prachtig alternatief ontstaan.” Met dit plan in handen werden een aantal bedrijven gevraagd een ontwerp te maken. “Nijha begreep welke kant wij op wilden met het plein. Zij kregen de opdracht om het Sport- en Speelplein te ontwerpen en te realiseren.”

Van conflicten naar samenspelen


Omdat groep 1 t/m 8 gebruik maken van hetzelfde plein en de buitenruimte verschillende functies zou krijgen, werd het plein ingedeeld in zones met allemaal hun eigen functie. Zoals sporten, spelen, bewegen, rusten, bijkletsen en nog veel meer. “Het idee van die zones is tot uiting gekomen in ons Sport- en Speelplein. Kinderen kunnen allemaal op hun eigen manier sporten en spelen zonder elkaar tot last te zijn maar wel samenspelen.


Eigen bedachte spelvormen


Op de vraag wat het populairste toestel is op het vernieuwde plein, kan de directeur geen antwoord geven. “Kinderen zijn zeer inventief, en bedenken ieder moment andere spelvormen die dan een tijdje veel gespeeld worden. Om een week later weer totaal iets anders te doen. Dit plein biedt die mogelijkheid om kinderen hun eigen creativiteit te gebruiken. Eigenlijk is dus alles populair. Wat voorbeelden? Ze bedenken estafettevormen op het atletiekbaantje, spelen veel tikspelen, klimmen in het klimtoestel, ze schommelen veel en doen ze verschillende sporten zoals basketbal, voetbal en volleybal op het sportcourt.”

Buitengymles proof


Het schoolplein is zo ingericht dat het geschikt is voor de buitengymles. Tonnaer: “Met behulp van combinatiefunctionarissen sport & onderwijs zijn we buitengymlessen aan het ontwikkelen op basis van ons Sport- en Beweegplein. Met deze lessen kunnen onze leerkrachten gymmen op het plein. Het sportcourt met doelen en baskets is hier zeer geschikt voor, maar ook andere plekken zoals ons atletiekbaantje en de speeltoestellen kunnen prima in de buitengymles worden ingepast. Wij willen onze plein zo breed mogelijk gaan inzetten. Zo gaven de fysiotherapeuten binnen onze school aan dat ze het plein willen inzetten voor activiteiten die de motoriek van de leerlingen verbetert.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »