Schoolplein Wakersduin officieel openbaar

donderdag 3 maart 2011
timer 3 min
Gerenoveerd schoolplein Wakersduin officieel openbaar Het schoolplein van Basisschool Wakersduin in Noordwijk wordt officieel openbaar gesteld, nu dat de renovatie is voltooid. Het openbaar maken van schoolpleinen komt steeds vaker voor in Nederlandse gemeenten. De kinderen uit de wijk mogen dan buiten schooltijd gebruik maken van het plein.
Schoolplein Wakersduin officieel openbaar


Gedeelde verantwoordelijkheid


De gemeente Noordwijk heeft een forse financiële bijdrage geleverd in ruil voor het officieel openstellen van het plein na schooltijd.Dit betekent dat de school tijdens schooltijd verantwoordelijk is voor een veilig en schoon aanbod van speelmogelijkheden. Na schooltijd is de gemeente Noordwijk daarvoor verantwoordelijk. De gemeente neemt de veiligheidsinspecties voor haar rekening en Wakersduin zorgt voor de netheid van de speelplaats en het omliggende groen.

Buurtfunctie


Het speelplein van basisschool Wakersduin vervult al jaren een belangrijke functie voor zowel de school als de buurt. De basisschoolkinderen speelden er al tijdens hun pauzes, en ook na schooltijd wordt het plein intensief gebruikt door kinderen en oudere jeugd uit de buurt. Sinds enige tijd was duidelijk dat het plein wel een opknapbeurt kon gebruiken: zowel de inrichting en de beplanting als de speeltoestellen hadden duidelijk hun beste tijd gehad.

Samenwerking 


Directie, leerkrachten en ouders van Wakersduin hebben in 2008 het initiatief genomen voor de renovatie. Tijdens de voorbereidingsfase vonden gemeente Noordwijk en Wakersduin elkaar al snel. In het kader van het Noordwijkse speelplaatsenplan werd besloten tot renovatie van het gehele speelplein. In samenwerking met diverse sponsoren is het schoolplein ingrijpend gerenoveerd, inclusief het plaatsen van nieuwe speeltoestellen. Bij de uitvoering ontving de school ondersteuning van een groot aantal samenwerkingpartners en sponsors: Noordwijkse woningstichting, Nederlandse Stichting voor het gehandicapte kind, Schipholfonds, Jantje Beton, Rabobank Bollenstreek, Fundatie van den Santheuvel Sobbe en de gemeente Noordwijk.

Renovatie


Tijdens de renovatie is het tegelwerk gedeeltelijk vernieuwd. Verder is er een veld voor Pannavoetbal aangelegd en is een groot aantal nieuwe speeltoestellen geplaatst. In het kader van de entente florale nam de gemeente de borders rondom het plein onder handen. De moderne beplanting vormt nu een frisse omlijsting van het nieuwe plein.

Overlast openbare schoolpleinen


Het openbaar stellen van schoolpleinen komt steeds vaker voor in verschillende gemeenten in Nederland. Zo wil de gemeente Lochem het gezamenlijke schoolplein van basisscholen St. Joseph en De Toermalijn openbaar maken. De directeuren van beide scholen vrezen echter overlast, vernieling en rotzooi door de oudere jeugd uit de buurt.

BuitenSpelen op Locatie zoekt antwoorden


BuitenSpelen bezocht voor de nieuwe rubriek BuitenSpelen op Locatie, het plein samen met Eelco Koppelaar, speelruimtespecialist en –ontwerper bij OBB Ingenieursbureau, om te kijken in hoeverre aanpassingen van de inrichting overlast bij openbaarstelling kunnen helpen voorkomen.

Uw vraag beantwoord?


U leest de eerste BuitenSpelen op Locatie in de eerste editie van BuitenSpelen van dit jaar. In deze nieuwe rubriek gaat de redactie met behulp van experts ter plaatse op zoek naar praktische antwoorden op vragen die worden ingediend via het Platform BuitenSpelen. Heeft u zelf een prangende vraag op het gebied van spelen? Leg deze dan nu voor aan de experts in het panel van BuitenSpelen.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Schoolplein Wakersduin officieel openbaar