Nederlanders met mentale problemen sporten en bewegen minder

donderdag 4 april 2024

Sporten en bewegen is voor mensen die mentaal niet lekker in hun vel zitten lastiger dan voor mensen die mentaal gezond zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut, waarbij ze data hebben geanalyseerd van de Gezondheidsenquête van het CBS. 

Mentaal ongezond zijn kan voor mensen een extra argument zijn om niet of minder te bewegen en sporten. Iemand kan zich bijvoorbeeld somber of slecht voelen en daardoor niet de kracht vinden om de deur uit te gaan. 

Hoewel mentaal ongezond zijn een reden kan zijn om minder te sporten, kan het juist ook een trigger zijn om je mentaal nog minder goed te voelen. Denk bijvoorbeeld aan de sociale contacten die je op kunt doen tijdens het sporten en die je misloopt wanneer je thuis blijft. 

In alle bevolkingsgroepen bewegen mensen die mentaal niet volledig gezond zijn minder, maar in sommige groepen komt dit meer voor dan in andere groepen. De verschillen zijn extra groot bij oudere volwassenen, mensen zonder betaald werk en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. 

Lees meer en ga naar het volledige onderzoek op de website van het Mulier Instituut