Utrecht investeert in 'Samen speeltuinen'

maandag 19 april 2021
timer 3 min
Utrecht maakt in 2021 vijf speeltuinen beter toegankelijk, zodat álle kinderen er, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Met deze Utrechtse Speelbelofte draagt de gemeente bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Onlangs werden nieuwe speeltoestellen in de Samenspeeltuin van Stadsboerderij Eilandsteede in gebruik genomen.

In de Utrechtse Samenspeeltuinen wordt gezorgd voor een divers en uitdagend aanbod, zodat alle kinderen er samen kunnen spelen. Met toestellen, voorzieningen, activiteiten en andere aanpassingen waardoor alle kinderen met plezier kunnen spelen in de speeltuin. Dus ook kinderen met een beperking, zo schrijft gemeente Utrecht op haar website.

Vijf Samenspeeltuinen

De speeltuinen die in 2021 worden aangepast zijn Eilandsteede (Zuidwest) en Griftsteede (Noordoost) van beheerder Utrecht Natuurlijk, Bankaplein (West), Noordse Park (Noordwest) en De Albatros (Vleuten). Daarnaast is speeltuin De Hoef (Leidsche Rijn) al volledig toegankelijk. De vijf speeltuinen zijn naar verwachting eind 2021 klaar met de aanpassingen. Bij het inrichten van de Samenspeeltuinen wordt samengewerkt met gezinnen met kinderen met een beperking, speeltuinorganisaties en diverse partners in de stad.  


De nieuwe publieksfavoriet en trots van Eilandsteede is een staande xylofoon waarmee kinderen samen muziek kunnen maken. Ook zijn in deze speeltuin houten vlonders aangelegd langs de rand van de zandbak, zodat kinderen in een rolstoel makkelijker bij de zandbak kunnen komen. Bij de avontuurlijke kastelen zijn praatpalen geplaatst, zodat kinderen die dit toestel niet kunnen beklimmen toch de beleving van het kasteel meekrijgen door onderdeel te worden van het spel. 


In de speeltuin van Stadsboerderij Griftsteede is onder andere een rolstoeldraaimolen geplaatst, waar kinderen in een rolstoel zelfstandig in kunnen spelen. In speeltuin Bankaplein is een free run parcours geplaatst en is een modderkeuken in aanbouw. Ook zijn er andere aanpassingen gedaan, zodat iedereen makkelijk bij alle speeltoestellen kan komen. In speeltuin Noordsepark zijn bomen geplant om meer schaduw bij de zandspeelplek en het zwembad te creëren. Binnenkort worden de tegels gelijk gemaakt waardoor de speeltuin beter toegankelijk wordt voor mensen in een rolstoel. Bij de Albatros is onlangs een Samenspeelonderzoek uitgevoerd. Aan de hand daarvan wordt bekeken welke aanpassingen er in deze speeltuin nodig zijn. In de loop van 2021 worden in de speeltuinen samenspeelclubs ontwikkeld die activiteiten organiseren die geschikt zijn voor iedereen.


Met deze Speelbelofte draagt Utrecht bij aan het landelijke SamenSpeelAkkoord. Dit is een netwerk waarin organisaties door het hele land samenwerken aan een speelcultuur en speelplekken waar iedereen mee kan doen. Kijk www.samenspeelakkoord.nl voor meer informatie. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Utrecht investeert in 'Samen speeltuinen'

Bron foto: gemeente Utrecht

Meer artikelen met dit thema

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

‘De naleving van kinderrechten in Nederland staat onder druk’

7 okt om 09:00 uur
Huri Sahin, sinds begin dit jaar voorzitter van het Kinderrechtencollectief, is kritisch over naleving van…
Lees verder »

'We kunnen weer dromen van een mooie beurs'

22 jun om 09:22 uur
Beursorganisator ExpoProof heeft groen licht gekregen om op 22 en 23 september de Vakbeurs Openbare Ruimte te…
Lees verder »

In een papieren verdrag kun je niet spelen

7 jun om 13:36 uur
Opkomen voor spel en speelruimte is een proces van lange adem. Eén van de lange en voor de meeste speelmensen…
Lees verder »

Flexibele pleinprogrammering laat kinderen in Rotterdam meer buitenspelen

18 mei om 15:35 uur
Vanaf 2022 gaan veel meer kinderen op veel meer plekken onder begeleiding buitenspelen in Rotterdam. Door…
Lees verder »

Factsheet vergroenen speelruimte

30 apr om 09:00 uurtimer1 min
Bij het vergroenen van speelplekken gaan de thema’s spelen, klimaat, biodiversiteit en gezondheid hand in hand.…
Lees verder »

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

28 apr om 09:00 uurtimer6 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »

Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief

23 apr om 09:00 uurtimer3 min
Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief. Als speeldeskundigen zien wij natuurlijk graag dat…
Lees verder »