Project

Waterplein Tiel combineert spelen met water

Ontwerpbureau De Urbanisten realiseert in gemeente Tiel een waterplein. Een echte innovatie: wateropvang wordt gecombineerd met een groen landschap en talloze spelaanleidingen.

Waterplein als speellandschap

In de komende editie van vakblad BuitenSpelen interviewen we Dirk van Peijpe, projectleider bij De Urbanisten, over het aan te leggen waterplein in Tiel. "De gemeente Tiel wil de leefbaarheid van de Vogelbuurt verhogen met een aantrekkelijk buurtplein met ruimte voor groen en spelen én met ruimte voor de tijdelijke opvang van hemelwater uit de buurt. Kortom: een waterplein," aldus Van Peijpe.
 

Voor het plein kozen De Urbanisten een uniek en speels ontwerp. Het groene landschap staat centraal rond vier bassins voor wateropvang, waarin op zowel droge als natte dagen spel en ontspanning mogelijk is. Tussen de bassins door slingert een 'slang' van rode baksteen die door hoogteverschillen, hellingen en hoeken allerlei spelaanleidingen biedt.
 

Baat bij multifunctionaliteit

Van Peijpe wil de multifunctionaliteit van het plein benadrukken, vooral vanwege de mogelijkheden die daardoor ontstaan voor zowel gemeenten als gebruikers. " Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: iedereen die op zoek is naar financieringsmogelijkheden voor de inrichting van een plein of park doet er goed aan het ontwerp ook vanuit wateroverlast – of nog breder: het klimaat – te bekijken. Zo is er mogelijk budget beschikbaar om bijzondere dingen te doen. Zonder de waterbergingsfunctie zou er geen geld voor dit project zijn geweest."
 

Lees verder in BuitenSpelen magazine

Het volledige artikel over het waterplein in Tiel staat in de komende editie van BuitenSpelen , thema 'Spelen op Hoogte'. Dit nummer verschijnt op 26 juni. Als u nu lid wordt van ons platform, krijgt u dit nummer op dag van verschijning thuis gestuurd. Tevens kunt u als lid dit nummer (en alle eerder verschenen nummers van BuitenSpelen ) gratis downloaden in onze bibliotheek.
 

Meld u nu aan voor een lidmaatschap!


Eerder ontwierpen De Urbanisten het Benthemplein in Rotterdam, een succesvol waterplein dat inmiddels razend populair is onder gebruikers. Lees hier een uitgebreid verslag over dit waterplein en download gratis de pdf van het artikel in Straatbeeld.

Deel dit artikel