Artikel

Sneak Preview: wat vind je van een natuurspeeltuin?

In het eerste nummer van Buitenspelen is er weer een nieuw kidspanel. Deze keer gaat het over natuurspeeltuinen. Hier alvast een sneak preview.

Op initiatief van enkele ouders is in een groenzone aan de rand van Schellinkhout, een dorp in West-Friesland, onlangs een natuurlijke speelplek gecreëerd voor de kinderen en de jeugd. De natuurspeeltuin is mooi voorbeeld van een openbare speelplek die met behulp van burgerparticipatie is ontwikkeld en beheerd wordt, waarbij ook de kinderen een belangrijke rol vervuld hebben.


Schellinkhout, een plaats met ongeveer 830 inwoners, heeft als plattelandsdorp nog altijd een eigen basisschool waar bijna alle kinderen naartoe gaan. Naast de tuinen vormde het schoolplein tot voor kort dé speelplek voor de kinderen.


Om het dorp leefbaar te houden en jonge gezinnen iets meer te binden aan Schellinkhout, was de wens ontstaan om de kinderen meer ruimte te bieden en een plek te creëren waar zij op ontdekkingstocht kunnen gaan. Aan de rand van het dorp, naast de voetbalvelden, is een stukje bos van ongeveer 50 bij 200 meter met een ruime sloot er omheen. Een zone die werd gebruikt voor een blokje om met de hond en af en toe door kinderen die er een hut bouwden. De ideale omgeving om een natuurspeeltuin in te creëren. 


Iedere groenbeheerder kent in een groenzone in zijn of haar omgeving wel die plekjes waar kinderen hun eigen speelruimte van maken. Een plek waar kinderen naar hartenlust in bomen klimmen, verborgen hutten bouwen en mogelijk zelfs gangen graven. Plekken waar kinderen op ontdekkingstocht gaan, experimenteren. De ideale plek voor ‘scharrelkinderen’. De natuurspeeltuin SKIK is ontwikkeld om een plek te creëren voor deze scharrelkinderen, een plek die kinderen uitnodigrn om te gaan experimenteren, om op ontdekkingstocht te gaan in de natuur.


De natuurspeeltuin vormt voor de kinderen een formele speelplek met een hele natuurlijke uitstraling. Mooi is ook dat de kinderen het zo ervaren; ze gaan spelen in de speeltuin en de rest van het perceel noemen ze ‘het bos’ of ‘in de natuur’. De meiden komen naar deze plek voor de kabelbaan of ‘het net’ om lekker in te kunnen chillen. De jongens geven aan voornamelijk te komen om te bouwen. En dat blijkt ook wanneer we naar het spelgedrag kijken. In eerste instantie spelen zowel de jongens als de meiden rondom het eiland. Balancerend over het water met de uitdaging niet nat te worden. Na tien minuten heeft iedereen spelenderwijs de speelplek verkend en zijn de groepjes gevormd waarin ieder samen gaat spelen. Buiten spelen heeft immers een grote sociale waarde.


Dit was een gedeelte van het artikel 'Kidspanel: wat vind je van een natuurspeeltuin?' Lees het hele artikel binnenkort op deze website! Deel dit artikel