Tegels vluchten voor planten op plein Vakbeurs Openbare Ruimte

maandag 12 september 2022

Het Plein is een van de hoogtepunten van de jaarlijkse vakbeurs Openbare Ruimte, die dit jaar, samen met de vakbeurs Mobiliteit, op 5 en 6 oktober in de Utrechtse Jaarbeurs plaatsvindt. Ieder jaar levert een andere architect een ontwerp aan en voor de editie van 2022 is dat Jeroen Marseille van Marseille Buiten. Hij komt met een ontwerp met tegels die op de vlucht slaan voor planten.

Het Plein geldt tijdens de vakbeurs als inspiratieplein, waar de bezoeker de aspecten die bij de inrichting van de openbare ruimte komen kijken in samenhang ziet met het totale beeld. Marseille beschouwt de opdracht om dit voor 2022 te ontwerpen als een ereklus. "De hele vakwereld komt naar deze beurs en Het Plein wordt als het hoogtepunt van de vakbeurs gezien. Daarom vind ik het ontzettend leuk dat wij dit mogen doen."

Afwatering, hitte en circulariteit

Marseille hield rekening met bekende vakthema’s als afwatering, circulariteit, hergebruik en hoe om te gaan met de hitte en verstening. Ook de omgeving, met het plafond van de Jaarbeurs en het pad met tapijttegels eromheen als gegeven, werd meegenomen. 

"We hebben daarom een driedimensionale oplossing bedacht zodat de bezoeker toch meer de ervaring beleeft echt op een plein te staan. Het Plein is 6,5 x 22 meter met daaromheen een pad. Aan dat pad staan de stands van de deelnemers aan Het Plein. Er is ook een verhoging bedacht en wanneer je daarop staat, kijk je over de stands heen. Daarnaast is water een onderdeel van Het Plein, daar kun je in de perceptie spannende dingen mee doen", legt Marseille uit.

Uitdagen van de bezoeker

"Bij een willekeurig plein denkt men vaak aan de basic 30x30 tegel, het oermateriaal voor pleinen. Ik dacht: wat gebeurt er nou als we gebruikte tegels als het ware opduwen vanuit de zijkanten? Er ontstaan een soort randen waarop je kunt zitten, de tegels zelf geven hergebruik weer, door de bolling heb je een uitzicht over de beursvloer én deze kan gebruikt worden om water vanaf te laten stromen."

"Zo vraag je iets van de bezoeker; klim er maar op, ontdek het maar. En er ontstaat een andere perceptie van de ruimte. Dat is wat wij als ontwerpers ook doen: met plannen probeer je vaak de perceptie van mensen te beïnvloeden door de ingreep die je doet. Door het gebruik van de anonieme, hergebruikte 30x30 tegel drukt niemand z’n stempel op dit plein. Het is een plein van en voor iedereen."

Tegels bieden ruimte aan beplanting

Als je van de voorkant naar de achterkant van het inspiratieplein loopt, dan verplaats je je van de oude naar de nieuwe wereld, met minder steen en meer groen. In het ontwerp van Marseille lijken de tegels aan de achterkant te ontsnappen en ruimte te bieden aan beplanting. “Dat is een gek beeld, een beeld waar je een foto van maakt en dat tegelijkertijd de synergie tussen de verharding en de beplanting weergeeft. Je kunt erin zien dat de beplanting de verharding wegdrukt en de ruimte overneemt,“ licht Marseille toe. “En het schept een beeld dat alle thema’s van Het Plein in zich heeft: leefbaarheid, duurzaamheid, circulariteit en innovatie."

Het Plein is een initiatief van meerdere bedrijven, in aanbod complementair, die zich bezighouden met de inrichting van openbare ruimten, zoals pleinen. Het Plein is ontstaan in 2017. Deelnemers van Het Plein zijn: DDC Heinenoord, De Enk Groen en Golf, SmitsRinsma (oprichter), Van de Moortel, METTEN Stein+Design, Rots Maatwerk (oprichter), Aquaco, TreeBuilders, Furns en ecoDynamic.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
foto plein vor

Meer artikelen met dit thema

duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul om 09:11 uur

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
rico bakker foto
descriptionArtikel

‘Slechte ideeën om patronen te doorbreken’

9 jun om 08:49 uur

Rico Bakker verzorgt tijdens het Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni zijn keynote: ‘De kracht van een…

Lees verder »
circulaire openbare ruimte
descriptionArtikel

'We willen graag aanjager zijn van een circulaire economie'

7 jun om 09:56 uur

De gemeente Almere is de gastheer van het eerste Circulaire Openbare Ruimte Congres op 16 juni. Rutger Ekhart …

Lees verder »
cecile van oppen
descriptionArtikel

Cécile van Oppen tweede keynote Circulaire Openbare Ruimte Congres

31 mei om 09:42 uur

Cécile van Oppen, oprichter van adviesbureau Copper8 en lid van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie, komt…

Lees verder »
coverfoto ksp
descriptionArtikel

"Alles uit de kast om in 2030 volledig circulair te opereren"

19 mei om 09:42 uur

KSP heeft een valdempende ondergrond ontwikkeld welke volledig circulair is. “Het gaat om het  Playgrass-…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Speeltoestellen hergebruiken met speciaal ingerichte marktplaats

12 mei om 10:13 uur

Marktplaats, wie kent het niet? Goed voor de portemonnee, goed voor de planeet en niet alleen leuk voor het…

Lees verder »
circulair spelen almere
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

9 mei om 11:16 uur

Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen.…

Lees verder »
speeltuin zwolle
descriptionArtikel

Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost

2 mei om 09:14 uur

Een kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…

Lees verder »