Nieuws

VeiligheidNL start nieuwe campagne Risicovol Spelen

VeiligheidNL start vandaag een nieuwe campagne ter promotie van het risicovol spelen door kinderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ouders hun kinderen graag risicovol willen laten spelen, maar dat zij niet weten hoe. Daarom introduceert VeiligheidNL de Groeiboom. "Met advies op maat en speeltips voor de zomervakantie helpen we ouders om samen met hun kind avontuurlijke spelactiviteiten te ondernemen, zodat kinderen beter risico's leren inschatten en meer zelfvertrouwen krijgen."

 

Onderzoekspsycholoog Steven Pont herkent dat kinderen tegenwoordig minder risicovol spelen en maakt zich hier samen met ons hard voor. 

 

Campagne 2018

De natuurlijke reactie van een ouder is om het kind te beschermen, maar dit kan een kind remmen in het risicovol spel. Na de bewustwordingscampagne van VeiligheidNL  in 2017 is uit onderzoek gebleken dat de meeste ouders inmiddels het belang zien en overtuigd zijn van de voordelen van risicovol spelen, maar nog niet goed weten hoe zij daar het beste mee aan de slag kunnen gaan.

 

Daarom lanceert VeiigheidNL ook dit jaar weer de campagne 'met een beetje risico komen ze er wel'.

 

Maar dit jaar ligt de nadruk niet op bewustwording maar op het samen aan de slag gaan. De nieuw geïntroduceerde Groeiboom geeft  ouders door middel van het voorleggen van herkenbare situaties,  inzicht  in het speelgedrag hun kind en hun natuurlijke reactie daarop. Op basis daarvan krijgt elke ouder een op maat gemaakt speelplan met concrete spelsuggesties, denk aan het samen slijpen van een tak of boompje klimmen. Zo inspireren we ouders om samen met hun kind(eren) aan de slag te gaan met risicovol spelen . 

 

Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en mediator gezinstherapeut: Kinderen horen grenzen op te zoeken en risico’s te nemen want alleen zo leren kinderen wat het leven voor verrassingen in petto heeft en leren ze hun eigen kracht kennen. De Groeiboom van VeiligheidNL is een perfect middel om ouders die het moeilijk vinden hun kinderen risicovol te laten spelen, te inspireren, begeleiden en advies te geven”. 

 

Kinderen aan het woordl

Dit jaar komen ook de kinderen zelf aan het woord. Zij hebben in totaal 6 tips voor hun ouders. 


Deel dit artikel