Nieuws

Unicef opent inclusieve speeltuin in Jordanië

Kinderfonds Unicef, onderdeel van de Verenigde naties, heeft onlangs een inclusieve speeltuin geopend in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Naar schatting heeft 30 procent van de Syrische vluchtelingen in dit land behoefte aan meer specifieke en intellectuele uitdaging.

De speeltuin beschikt over een schommel, draaimolen, wip- en speelcomplex, trampoline, zandbak ,creatieve uitrusting zoals een xylofoon en een luidspreker. Alle toestellen en voorzieningen zijn toegankelijk voor rolstoelen. Daarnaast is er een zitzak in deze speeltuin aanwezig die speciaal is ontworpen voor kinderen met autisme, schrijft Child in the City. 

Spelen voor iedereen toegankelijk maken

Het is het eerste in zijn soort in een vluchtelingenkamp. Net als het in Brazilië gevestigde Alpapato-project is het ontworpen voor mensen met en zonder handicap, zodat ze allemaal samen kunnen spelen. Het is een van de vele stappen die Unicef en de regering van Jordanië ondernemen om ruimtes te creëren die ook toegankelijk zijn voor kinderen met een handicap. Het gezamenlijke doel van deze twee partijen is dan ook bijdragen aan een meer inclusieve samenleving door het inclusief maken van scholen en te zorgen voor nauwkeurige identificatie en gegevens over mensen met een handicap. 


De speeltuin is ontworpen en geïmplementeerd met behulp van internationale 'best practices' van Unicef-partner Mercy Corps. Gehoopt wordt dat de speeltuin gaat dienen als een prototype voor toekomstige speelfaciliteiten in scholen en gemeenschapsinstellingen in Jordanië. 

Deel dit artikel